Vetten zijn levensnoodzakelijke stoffen. Het grote probleem is dat de meeste van ons de verkeerde vetten eten en veel te weinig of geen gezonde vitale vetten, zoals extra vierge oliŽn.

1. Hart en bloedvaten

Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare stof die in ons lichaam onder andere als bouwstof van de celwanden wordt gebruikt. Ondanks zijn slechte naam is cholesterol voor ons lichaam absoluut noodzakelijk. Ook worden andere belangrijke stoffen, zoals hormonen en de gal, gemaakt van cholesterol. Cholesterol zit in veel dierlijke en plantaardige voedingsstoffen, maar het overgrote deel maakt ons lichaam zelf aan.
Vaak wordt gesproken over twee soorten cholesterol: 'het goede' en 'het slechte'. Eigenlijk gaat het dan over de 'transportpakketjes' waarin de cholesterol door het bloed wordt vervoerd.
De ‘slechte cholesterol’ (LDL) veroorzaakt hart- en vaatziekten door zich op te hopen aan de binnenzijde van de wanden van bloedvaten. De ‘goede cholesterol’ (HDL) biedt juist bescherming tegen deze aandoeningen door het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden te verwijderen.
Boter is rijk aan verzadigde vetzuren. Dit leidt tot een verhoging van de ‘slechte cholesterol’.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, welke de concentratie van de schadelijke LDL-cholesterol in het bloed doen afnemen.

2. Bescherming op celniveau

Olijfolie bevat anti-oxidanten welke cellen beschermen tegen veroudering, door vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen zijn chemicaliŽn die in het lichaam worden gevormd als onderdeel van de stofwisseling en de bescherming tegen bacteriŽn. Bepaalde factoren, zoals extreme blootstelling aan milieuvervuiling of ultraviolet licht, ziekte en sigarettenrook, kunnen het lichaam ertoe brengen de productie van vrije radicalen te verhogen. De oxidatieve schade die vrije radicalen aanrichten spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van verschillende aandoeningen, zoals vroegtijdige veroudering, hart- en vaatziekten, kanker en ontstekingsreuma. Olijfolie is rijk aan vitamine E en phenolische verbindingen en heeft zodus een hoog antioxiderend vermogen.
Naast deze antioxidatieve werking hebben fenolen ook een duidelijk ontstekingsremmend effect.

3. Bevordering van de spijsvertering

Olijfolie is het lichtst verteerbaar van alle vetten. Het bevordert de spijsvertering door zijn licht laxatieve werking, helpt de lever beter functioneren en vergemakkelijkt de afscheiding van gal door de galblaas. Verder beschermt het tegen maagkanker en vermindert de kans op galstenen. Het vergemakkelijkt tevens de verwerking van moeilijk verteerbare stoffen.

4. Ons beendergestel

Olijfolie ondersteunt de botgroei bij kinderen, verlicht gewrichtspijnen, helpt osteoporose voorkomen en gaat reuma tegen.

5. Olijfolie bevat ook ….

- vitamine A : bestrijdt kanker, versterkt ons afweermechanisme en verbetert ons gezichtsvermogen
- vitamine D : essentieel voor de opbouw van botten en kraakbeen
- kalium, calcium en magnesium : essentiŽle mineralen
- linolzuur en linoleenzuur, essentiŽle vetzuren, die niet door het lichaam zelf aangemaakt worden

Hieronder vindt u enkele links die verwijzen naar recent wetenschappelijk onderzoek over de voedingswaarde van olijfolie.

- Phenolische verbindingen in olijfolie als natuurlijke anti-oxidanten
- Chemical and Nutritional Properties of Olive Oil
- Olive Oil & Health