Vetten zijn levensnoodzakelijke stoffen. Het grote probleem is dat
de meeste van ons de verkeerde vetten eten en veel te weinig of geen
gezonde vitale vetten, zoals extra vierge oliën.
1. Hart en bloedvaten
Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare stof die in
ons lichaam onder andere als bouwstof van de celwanden wordt gebruikt.
Ondanks zijn slechte naam is cholesterol voor ons lichaam absoluut noodzakelijk.
Ook worden andere belangrijke stoffen, zoals hormonen en de gal, gemaakt
van cholesterol. Cholesterol zit in veel dierlijke en plantaardige voedingsstoffen,
maar het overgrote deel maakt ons lichaam zelf aan.
Vaak wordt gesproken over twee soorten cholesterol: 'het goede' en 'het
slechte'. Eigenlijk gaat het dan over de 'transportpakketjes' waarin
de cholesterol door het bloed wordt vervoerd.
De ‘slechte cholesterol’ (LDL) veroorzaakt hart- en vaatziekten
door zich op te hopen aan de binnenzijde van de wanden van bloedvaten.
De ‘goede cholesterol’ (HDL) biedt juist bescherming tegen
deze aandoeningen door het teveel aan cholesterol uit het bloed en de
vaatwanden te verwijderen.
Boter is rijk aan verzadigde vetzuren. Dit leidt tot een verhoging van
de ‘slechte cholesterol’.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, welke de concentratie
van de schadelijke LDL-cholesterol in het bloed doen afnemen.
2. Bescherming op celniveau
Olijfolie bevat anti-oxidanten welke cellen beschermen tegen veroudering,
door vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen zijn chemicaliën
die in het lichaam worden gevormd als onderdeel van de stofwisseling
en de bescherming tegen bacteriën. Bepaalde factoren, zoals extreme
blootstelling aan milieuvervuiling of ultraviolet licht, ziekte en sigarettenrook,
kunnen het lichaam ertoe brengen de productie van vrije radicalen te
verhogen. De oxidatieve schade die vrije radicalen aanrichten spelen
een cruciale rol bij de ontwikkeling van verschillende aandoeningen,
zoals vroegtijdige veroudering, hart- en vaatziekten, kanker en ontstekingsreuma.
Olijfolie is rijk aan vitamine E en phenolische verbindingen en heeft
zodus een hoog antioxiderend vermogen.
Naast deze antioxidatieve werking hebben fenolen ook een duidelijk ontstekingsremmend
effect.
3. Bevordering van de spijsvertering
Olijfolie is het lichtst verteerbaar van alle vetten. Het bevordert
de spijsvertering door zijn licht laxatieve werking, helpt de lever
beter functioneren en vergemakkelijkt de afscheiding van gal door de
galblaas. Verder beschermt het tegen maagkanker en vermindert de kans
op galstenen. Het vergemakkelijkt tevens de verwerking van moeilijk
verteerbare stoffen.
4. Ons beendergestel
Olijfolie ondersteunt de botgroei bij kinderen, verlicht gewrichtspijnen,
helpt osteoporose voorkomen en gaat reuma tegen.
5. Olijfolie bevat ook ….
- vitamine A : bestrijdt kanker, versterkt ons afweermechanisme en
verbetert ons gezichtsvermogen
- vitamine D : essentieel voor de opbouw van botten en kraakbeen
- kalium, calcium en magnesium : essentiële mineralen
- linolzuur en linoleenzuur, essentiële vetzuren, die niet door
het lichaam zelf aangemaakt worden
Hieronder vindt u enkele links die verwijzen naar
recent wetenschappelijk onderzoek over de voedingswaarde van olijfolie.
-
-
-