|
Printversie
(pdf)
Voorgerechten en begeleidende gerechten
Griekse sla (voor 4 personen)
De
klassieke Griekse sla is een toonbeeld van gezonde voeding : rauwkost,
ajuin en oregano (beiden met krachtige antiseptische, spijsverteringbevorderende
en bacteriedodende werking) en een overvloedige dosis olijfolie. Gebruik
bij voorkeur sterk aromatische oregano.
- 1 ajuin in ringen
- 4 tomaten in blokjes
- 1 komkommer, geschild en in schijfjes
- Zout, oregano naar smaak
- Olijfolie, overvloedig
Snij de groenten, breng op smaak met zout en oregano en overgiet overvloedig
met olijfolie en vermeng het geheel.
Facultatief kan men een beetje rode wijnazijn, blokjes fetakaas, ontpitte
olijven en groene paprika toevoegen.
Tzatziki
Tzatziki
kan opgediend worden als voorgerecht met ciabatta, maar is ook heerlijk
begeleidend bij allerlei vleesgerechten of als barbecuesaus.
- 1 grote komkommer, gepeld en geraspt
- 4 teentjes knoflook, uitgeknepen
- ½ liter Griekse (vaste) yoghurt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- witte peper en zout
Rasp de komkommer, laat uitlekken in een vergiet en druk het vocht
eruit met de hand.
Voeg het vervolgens toe bij de yoghurt, samen met de azijn, look, zout
en peper. Voeg de olijfolie al roerend toe en laat het geheel een uurtje
in de koelkast staan. Heb je graag een sterke looksmaak, kan je de tzatziki
de dag voordien klaarmaken.
Decoreer met een paar schijfjes komkommer, peterselie, een olijfje in
het centrum van de schotel en een scheutje olijfolie.
De hoofdgerechten
Stifado of rundstoofvlees met sjalotten
Stifado is een klassiek Grieks, verwarmend wintergerecht. De sjalotten
geven een lichtzoete smaak aan het gerecht, kruidnagel en kaneel zorgen
voor een exotisch tintje.
voor 4 personen
- 1 dl olijfolie |
- 4 dl warm water |
- 600 gr rundstoofvlees, in blokjes van 5 cm |
- 2 eetlepels rode wijnazijn |
- 1 kg sjalotten, gepeld en heel gelaten |
- 4 kruidnagels |
- 500 gr tomaten, ontveld en in stukjes |
- stukje pijpkaneel (5cm) |
- 1,5 eetlepels tomatenpuree |
- zout en peper |
Verhit de olijfolie en bak er de blokjes vlees mooi bruin
in onder regelmatig omscheppen. Laat het vlees goed dichtschroeien en
voeg de tomaten, tomatenpuree, wijnazijn, water, kaneel, kruidnagel en
peper toe. Leg het deksel op de kasserol en laat het geheel een half uurtje
op laag vuur stoven. Blancheer de sjalotten een paar minuten in kokend
water, waar je wat azijn aan toegevoegd hebt. Giet ze af en voeg ze toe.
Op dit moment kan je ook reeds wat zout toevoegen. Laat het geheel nog
een uurtje stoven, tot het vlees gaar is en de sjalotjes mals zijn. Laat
de saus eventueel wat uitkoken tot de gewenste dikte en voeg zonodig nog
wat peper en zout toe
Dien op met rijst of frietjes en eventueel met een stukje fetakaas.
Frikase
Nog een Griekse klassieker met vele mogelijke bereidingswijzen,
afhankelijk van streek tot streek.
voor 4 personen
- 1 dl olijfolie |
- 2 dl warm water |
- 600 gr varkensstoofvlees, in blokjes van +/- 4 cm |
- halve eetlepel komijn |
- 1 ui, gepeld en gehakt |
- een bundeltje dille, fijngesneden |
- krop andijvie en krop sla, in grote stukken |
- 2 eieren en 1 citroen |
- bundeltje lente-uitjes, fijngesneden |
- zout en peper |
Verhit de olijfolie en bak er eerst de blokjes vlees
in onder regelmatig omscheppen en daarna de ajuin. Laat het vlees goed
dichtschroeien en voeg het water, de andijvie, de sla, de pijpajuintjes
en komijn toe. Breng aan de kook, roer goed om en laat het geheel een
40-tal minuten afgedekt stoven op laag vuur, tot het vlees gaar is. Voeg
zout, peper en dille toe en laat geheel nog 5 minuten doorkoken. Laat
eventueel wat uitkoken, maar hou genoeg vocht over voor de ei-citroen
saus.
Neem de kasserol van het vuur. Klop de eieren los en
voeg het citroensap toe. Voeg al roerend, beetje bij beetje, enkele pollepels
van het hete, maar niet kokende kookvocht toe. Schenk dit mengsel bij
de inhoud van de kasserol, roer voorzichtig door en zet nog heel eventjes
op een klein vuur. Proef en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
Dien op met ciabatta en een stukje fetakaas.
Dit gerecht kan ook bereid worden met Romeinse sla of
groene selder en lamsvlees in plaats van varkensvlees.
|
|