Een olijfolie is extra vierge als het voldoet aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden,
die verband houden met de chemische samenstelling van de olijfolie,
zoals :
- het gehalte aan vrije vetzuren moet kleiner zijn dan 0,8 %
- het peroxidegetal moet kleiner zijn dan 20 mEqO2/kg
Aan deze voorwaarden zal slechts voldaan zijn als (onder andere) :
- de tijd tussen het oogsten van de olijven en het persen ervan beperkt
is
- de oogstwijze en transport van de olijven op voorzichtige wijze verloopt
- de olijven niet overrijp zijn bij het oogsten en niet beschadigd door
vorst of hagel
- de olijfolie na persen correct bewaard wordt (vb. geen overmatige
oxidatie)
Verder worden er nog bijkomende testen gedaan om te controleren of
de olijfolie niet gemengd werd met geraffineerde olijfolie of met oliën
van andere gewassen. Deze testen kunnen ook aangeven of de olie is verkregen
op een niet-mechanische wijze (vb. chemische extractie) en of de olijfolie
niet ranzig is. Slechts enkele van deze testresultaten moeten, volgens
de reglementering van de Europese Gemeenschap, aangegeven worden op
het etiket :
- het wasgehalte
- de absorptie van ultraviolet licht bij doorgang door de olijfolie
(aangegeven met K270, K232 en
K)
Meer informatie kan u vinden in . (pdf)